image

AVOS in het nieuws

 

Hippocampus 295 - AVOS vulcontainer (01/09/2023)


De eerste vrijstaande- en onbemande vulcontainer in Vlaanderen om zelf je duikfles te vullen bevindt zich aan de Put van Ekeren. De container kwam er dankzij een unieke samenwerking tussen AVOS vzw en Scuba Service BV.
 
Op zondag 14 mei 2023 werd de vulcontainer aan de Put van Ekeren officieel in gebruik genomen. Nu kan je, na het scannen van een QR-code – die gekoppeld is aan je duikvergunning van de Put van Ekeren – je duikfles vullen, tenminste als je geld overgemaakt hebt op je account bij AVOS. Was je aanwezig tijdens die officiële opening, dan kreeg je - na registratie aan de AVOS-stand - 10 euro vultegoed, zodat je de infrastructuur onmiddellijk kon uittesten.
 
Er was een grote opkomst van ongeveer 200 duikers, die zich,in afwachting van het officieel doorknippen van het lint, tegoed konden doen aan hamburgers en frietjes. Daarnaast waren er ook vertegenwoordigers van Scubapro, Amilco Sport, bevriende duikshops en Antwerpse duikclubs. Ook de pers (duikmagazine Hippocampus, the polygon seahorse, HLN en ATV), de bouwer van de container (Veiligheidstechniek Nederland), de brandweer en de civiele bescherming waren aanwezig.
 
 

The polygon seahorse podcast (14/05/2023)


The Polygon Seahorse is de 1ste én enige Nederlandstalige podcast over (scuba)duiken en neemt je mee in gesprekken met bekende namen in de duikwereld. Verschillende onderwerpen waaronder onderwaterfotografie en -videografie, technisch duiken, wrakduiken, materialen, duikreizen, opleidingen, enzovoort komen aan bod.
 
Vandaag openen AVOS en Scuba Service Schoten officieel het gloednieuwe automatische vulstation aan de Put van Ekeren. In deze extra aflevering praten we met Koen Van Dyck van AVOS, Ronny Desmet van Scuba Service Schoten, Peter Wouters (N-VA), schepen bevoegd voor sport en Annemie Plompen (N-VA) districtsschepen voor Sport van het district Ekeren over deze historische mijlpaal bij de uitbating van de fantastische "Put van Ekeren".
 
Beluister de podcast ...
Of bekijk hieronder de reportage op YouTube.
 
 

Hippocampus 294 - AVOS en de roodkapjes (01/05/2023)


We maken even een tijdsprongetje, neen niet naar het begin van de 19e eeuw, het tijdstip waarop de gebroeders Grimm hun versie hebben opgetekend van het gekende verhaal van Roodkapje. Wel gaan we terug naar 1999 toen Ivo Madder tijdens een duik op de Noordzee met de Dive Star ten tonele verscheen met een oranje-rood kapje over zijn duikkap. Er werd toen wat mee gelachen, maar uiteindelijk bleek het de zichtbaarheid aan de oppervlakte opmerkelijk te vergroten. Bij midweektrips op de Noordzee met de Dive Star werd het toen zelfs een tijdlang een verplicht item.
 
Twee decennia later, in 2019, vonden de AVOS-schippers van dienst het toch geen overdreven luxe om de duikers tijdens een Noordzeeduik wat meer zichtbaar te maken. In 2022 maakte NELOS bekend dat voor Noordzeeduiken bij de primaire veiligheidsmiddelen ook een derde middel verplicht is, bij voorkeur een oranje kap. Buiten een dure neopreen duikkap, van 100 euro of meer was er niet onmiddellijk iets te vinden. En wat met de mensen die een duikpak hebben met vaste kap? Daar nog zo'n neopreen duikkap overtrekken bleek ook de oplossing niet.
 
 

Duikers halen meer dan 600 kg afval uit Ekerse Putten (11/09/2022)


De Ekerse Putten zijn een van de mooiste zoetwaterbiotopen in Vlaanderen. Duikers van over heel België maken gebruik van de Ekerse Putten. “We noteren zowat 30.000 duiken per jaar”, zegt Koen Van Dijck, voorzitter van AVOS. Door de ligging in het havengebied zijn de putten blijkbaar ook gevoelig voor het dumpen van afval. “Onderwaterafval is een doorn in het oog van de duikers. Je houdt het niet voor mogelijk wat mensen helemaal in de put achterlaten.”, zegt Koen Van Dyck.
 
Zaterdag namen een twintigtal duikers deel aan de opkuis van hun duikzone. Een van hen was districtsschepen Annemie Plompen (N-VA). “Niet overdrijven, het was mijn ‘duikdoop,’ zegt ze. Plompen is districtsschepen voor sport en volgt vanuit haar functie ook de bedrijvigheid aan de Ekerse Putten. “Na een korte initiatie in het zwembad van Kapellen, mocht ik voor de eerste keer onder begeleiding van de voorzitter het water in. De wereld onderwater is fascinerend mooi. Het is prachtig om te zien hoe de zonnestralen de fauna en flora onderwater kleuren.” De schepen vindt het daarom een goed idee om jaarlijks onderwater grote kuis te houden.
 
 

Hippocampus 290 - AVOS viert feest (01/09/2022)


Op zaterdag 21 mei 2022 nodigde AVOS al haar leden uit om mee feest te vieren aan de Put van Ekeren. Het was die ochtend dan ook erg druk op de parking. AJD mocht de spits afbijten en dook met een tiental jeugdduikers de put in.
 
Na de jeugd genoten ook de volwassenen van een duikje, waarna ze konden afzakken naar de feestweide. Daar hing een echt festivalsfeertje. AVOS had gezorgd voor enkele foodtrucks, maar de blikvangers waren de drie varkens aan het spit en het speciaal voor de gelegenheid gebrouwen AVOS-biertje.
 
Voorzitter Koen Van Dyck heette iedereen van harte welkom en gaf een overzicht van de geschiedenis van AVOS.
 
De oprichting van AVOS (Antwerpse Verstandhouding voor Onderwatersport) gaat terug tot in de jaren '60. De Antwerpse duikclubs AKO, Amphora, Aquanauten, CVD, GOA en The Frogmen bundelden hun krachten op de Algemene Vergadering van BEFOS om een Antwerpenaar in de Raad van Bestuur te krijgen. Hoewel de naam nog niet bestond, was dit het begin van een betere samenwerking tussen de Antwerpse clubs, het begin van AVOS dus.
 
 

Hippocampus 290 - ANWW Dive Day (31/08/2022)


Ludo Faes, voorzitter van de Antwerp Wet Wheels (ANWW): "De opkomst was mager, maar toch zijn we niet ontevreden", benadrukt. "Er waren acht 'wet wheelers' (nu officieel: Duikers met een Handicap – nvdr) aanwezig en vijf van de acht DmH-Opleidingscentra waren vertegenwoordigd. Ook over de meteo mochten we uiteindelijk niet klagen. Het heeft voornamelijk geregend terwijl de duikers onder water waren. Voor de rest was de 'ANWW DiveDay' – opnieuw – gezegend met prachtig weer".
 
Voor het eerst werd de 'ANWW DiveDay' georganiseerd in samenwerking met de Subcommissie Duikers met een Handicap. Dat opende perspectieven voor de kandidaten Begeleider, Gespecialiseerd Begeleider, DmH-Instructeur én voor de Duikers met een Handicap zelf. "De subcommissie heeft beslist om niet langer een eigen 'DiveDay' te organiseren, maar de initiatieven van de verschillende opleidingscentra te ondersteunen", vertelt Philippe Calu, Duikschoolverantwoordelijke bij de Oost-Vlaamse Wet Wheels (OVWW) en voorzitter van de Subcommissie Duikers met een Handicap.
 
 

GVA - VZW AVOS is nu koninklijk (23/05/2022)


Vzw Avos, die 3.000 duikers vertegenwoordigt, is nu koninklijk: “De Ekerse putten zijn voor ons de Sixtijnse Kapel”
 
Antwerpen - De Antwerpse vzw Avos (Antwerpse Verstandhouding voor Onderwater-onderzoek en Sport) draagt sinds afgelopen weekend de titel van Koninklijke Vereniging. De vzw speelt al een halve eeuw een belangrijke rol in de Antwerpse duikwereld en geniet ook buiten de provinciegrenzen een hoog aanzien. Voorzitter Koen Van Dyck (50) blikt terug. Met 3.000 aangesloten duikers heeft zijn vereniging alvast de wind in de zeilen.
 
“Eind jaren zestig begon het verhaal van Avos. Vijf toenmalige Antwerpse duikclubs kwamen voor het eerst bijeen als een soort politieke beweging en trachtten een Antwerpse vertegenwoordiger te krijgen in de Raad van Bestuur van Befos, de duikfederatie op Belgisch niveau, die indertijd zeer Franstalig was”, vertelt voorzitter Koen Van Dyck (50).
 
 

HLN - Stad investeert 300.000 euro in sanitaire blok aan Ekerse putten (22/05/2022)


Zaterdag opende Sporting A samen met duikclub AVOS een nieuwe sanitaire unit aan de Ekerse putten van recreatiedomein Muisbroek. De moderne infrastructuur, met een kostprijs van 300.000 euro, biedt de sportduikers twee omkleedruimtes en twee toiletten nabij de aanpalende steiger.
 
AVOS is een jarenlange partner van Sporting A, die 51 sportduikverenigingen uit de brede regio Antwerpen groepeert. De club heeft een concessie op het gebruik van de Ekerse putten voor duiken en was al langer vragende partij voor omkleedruimtes en toiletten in de nabijheid van de grote put.
 
Sporting A investeerde 300.000 euro in een gloednieuw sanitaire unit op de parking. Die bestaat uit twee omkleedruimtes, twee toiletten en buitenkraantjes. Het gebruikte water is gerecupereerd regenwater van het dak, aangevuld met water uit de Ekerse putten. Daarna wordt het gezuiverd en geloosd in de Kaartse Beek. Dankzij de aanleg van een hellend pad naar de unit kunnen ook personen met een rolstoel gebruik maken van de faciliteiten. Die kan je openen via een QR-code, zo is de toegang altijd verzekerd voor iedereen met een geldige duikersvergunning.
 
 

GVA - Sporting A en AVOS openen sanitaire unit (21/05/2022)


EKEREN - Sporting A opende zaterdag samen met duikclub AVOS een gloednieuw sanitair blok aan de Ekerse putten in het domein Muisbroek. De moderne infrastructuur biedt de sportduikers twee omkleedruimtes en twee toiletten en is toegankelijk voor rolstoelgebruikers.
 
AVOS (Antwerpse Verstandhouding voor Onderwater-onderzoek en Sport) is een jarenlange partner van sporting A, die 51 sportduikverenigingen uit de brede regio Antwerpen telt. “We hebben een concessie op het gebruik van de Ekerse putten voor duiken”, vertelt voorzitter Koen Van Dyck. De duikers moesten zich in het verleden omkleden op de parking, ‘en plein public’. “We waren al langer vragende partij voor omkleedruimtes en toiletten in de nabijheid van de put.”.
 
Zaterdag kwam met de opening van de moderne accommodatie een gepast antwoord op die vraag. Sporting A investeert 300.000 euro in de nieuwe sanitaire unit op de parking. Die bestaat uit twee omkleedruimtes, twee toiletten en buitenkraantjes. De unit is enkel toegankelijk voor de leden van de duikclub via een QR-code. Het gebruikte water is gerecupereerd regenwater van het dak, aangevuld met water uit de Ekerse putten. Na gebruik wordt het gezuiverd en geloosd in de Kaartse Beek.
 
 

Hippocampe 262 - Ekeren (01/12/2021)


Au milieu du port d'Anvers, mondialement réputé, se trouve un paradis caché, un espace d'une nature unique : le domaine de Muisbroek situé à Ekeren. Il abrite un grand nombres d'espèces de poisson indigènes et constitue un lieu de repos pour les oiseaux aquatiques et migrateurs.
 
Nous, plongeurs, nous l'appelons plus simplement le "trou" d'Ekeren ou en Néerlandais "de Put van Ekeren".
 
Lorsque nous entrons sur le domaine de Muisbroek, rien ne laisse supposer que la zone était autrefois recouverte par la mer du Nord. Il y a des millions d'années, pendant le Pliocène et le Miocène, le niveau de la mer était envrion 50 métres plus haut. Le Miocène est l'époque du Megaselachus Megalodon, le plus grand requin qui n'ait jamais existé, pouvant attreindre une longueur de 18 mètres.
 
 

Hippocampus 285 - Een droom wordt werkelijkheid (04/09/2021)


Het lijkt wel het begin van iets onrealistisch vergezocht, onhaalbaar en ondenkbaar, maar toch zo herkenbaar. Ervan dromen iets te realiseren dat nog niet is, waar we allemaal van kunnen profiteren..
 
Bij pot en pint aan de toog in het clubhuis van de Otters VVV (vriendschap, vreugde en veiligheid, nvdr) te Schoten werden enkele jaren geleden wilde plannen verzonnen om de Put van Ekeren te scannen. Hoe zalig zou het zijn om te weten hoe de put eruit ziet zonder water?
 
Veel beginnende (en niet meer zo beginnende) duikers vragen ons vaak waar ze zich in godsnaam bevinden als ze bijv. 'De buste' tegenkomen. Boven water wordt er een richting gegeven, maar dat blijft te vaag voor sommigen.
 
Die plannen om de diepte van de Put van Ekeren te scannen verdwenen steeds weer als we de volgende ochtend wakker werden en begonnen aan onze dagelijkse werkzaamheden, maar bleven sudderen om na een tijdje toch terug boven te komen.
 
 

Hippocampe 261 - Le "Put van Ekeren" (01/09/2021)


Il y a environ un an (2020), tous les sites de plongée belges durent momentanément fermer leurs portes pour cause de coranavirus. Tous? Non. Une petite colonie résista aux assaillants et permit ainsi à de nombreux plongeurs de continuer à exercer leur passion en toute sécurité. Le "Put van Ekeren"est considéré par certain comme le plus beau site de plonger en au douce de Belgique. Il est situé au nord d'Anvers et peut être attaint en prenant la sortie Ekeren sur l'A12 en direction de Bergen op Zoom.
 
Le "Put van Ekeren" tel que nous le connaissons aujoud'hui était au 19e siècle un polder au paysage varié, constitué de parcelles plus élevées, de digues et de marécages. Entre 1925 et 1930, la gare locale fut transformée en gare de triage de marchandises. Pour donner à cette zone une hauteur uniforme, du sable fut extrait du polder. C'est ainsi que naquirent le grand en le petit étang d'Ekeren.
 
 

Hippocampus 284 - De Put van Ekeren (01/05/2021)


Een stukje geschiedenis over het ontstaan van de 'Put van Ekeren', een duikplaats waar velen hebben leren duiken.
 
Het 'Recreatiedomein Muisbroek', beter gekend als de 'Put van Ekeren' ligt dicht bij de stad Antwerpen, in het midden van een drukke wereldhaven. Het is een uniek stukje prachtige natuur, waar het zalig verpozen is. De twee vijvers werden gegraven voor de aanleg van het vormingsstation Antwerpen-Noord van de Belgische Spoorwegen. Ze herbergen nu een groot aantal inheemse vissoorten en zijn een rustplaats voor waterwild en trekvogels.
 
De 'Put van Ekeren' is een ideale plaats om te leren duiken. In dit artikel behandelen we enkele aspecten die betrekking hebben op de geschiedenis van de 'Put'.
 
Tot na de Tweede Wereldoorlog strekten zich natte poldergebieden uit ten noorden van Antwerpen, zowel op de linker- als op de rechteroever van de Schelde. Op het stadhuis van Antwerpen hangt een schilderij uit 1596, met een zicht op de polders ten noorden van de stad. Dit schilderij toont een laag gelegen, waterrijk landschap dat doorsneden wordt door geulen en kreken.
 
 

Hippocampus 282 - De cenote van Ekeren (01/02/2021)


Tijdens de wedstrijddagen van het Open Belgisch Kampioenschap onderwaterfotografie en -videografie dat plaatsvond in september 2020 deden er geruchten de ronde dat er zich in de Put van Ekeren een grot bevond. We hadden hier nog nooit over gehoord en nieuwsgierig als we waren, gingen we op zoek naar die plek.
 
Het Open Belgisch Kampioenschap wordt normaal gesproken opgesplitst in twee periodes, eentje in het voorjaar en de tweede in het najaar met een zoet- en zoutwatergedeelte. Het afgelopen jaar (2020) kon dit echter niet zo doorgaan wegens de coronamaatregelen. Uiteindelijk werd er door de organisatie beslist om de wedstrijd in één aaneensluitende periode van negen dagen te laten plaatsvinden in september, waarbij de deelnemers zelf konden kiezen of ze in het zoete en/of zoute water wilden springen. Er waren vijf categorieën: close-up/macro, visportret, groothoek met en zonder model en thema. Het thema was 'Mens en natuur: de invloed van de mens op het onderwaterleven'.
 
 

Hippocampus 282 - AVOS heeft een nieuwe voorzitter (01/02/2021)


Na 5 jaar geeft Tijl Ooms de fakkel door aan Koen Van Dyck, de vroegere Algemeen Duikverantwoordelijke van AVOS, beter gekend als de instructeur met de pijp. We laten hem graag aan het woord.
 
Hippo: Dag Koen, hoe is duiken je hobby geworden?
Koen: Ik ben altijd gefascineerd geweest door de films van Cousteau en dat heeft mijn interesse gewekt. Ik heb wel even moeten wachten om met duiken te beginnen, want ik heb eerst mijn legerdienst gedaan. Ik won informatie in en één uitspraak is me steeds bijgebleven: "Wil je het snel kunnen of wil je het goed kunnen? Goed? Dan moet je bij CMAS zijn". Zo ben ik in 1993 terecht gekomen bij de Wilrijkse Duikschool, waar ik nog steeds lid ben.
 
Hippo: Hoe ben je bij AVOS terechtgekomen?
Koen: Ik ben altijd een clubman geweest, maar dan neem je deel aan de 2*Zeestage en merk je dat er achter de club een hele federatie staat, namelijk NELOS. Het is ook na die Stage dat ze me gevraagd hebben om mij in te zetten voor AVOS.
 
 

Hoe zou de bodem van de Ekerse putten eruitzien? (18/01/2021)


Groen Ekeren
Bron: ATV Nieuws
Iets anders nu. Hoe diep is de put van Ekeren? En is die aan de ene kant even diep dan aan de andere kant?
 
Daar willen duikers al lang eens een antwoord op hebben, de put is namelijk bijzonder geliefd bij duikers.
 
Duikclub "De Otters" nam het initiatief, hun leden komen hier vaak duiken en de club stelde zelf voor van de put eens helemaal te scannen.
 
Het scannen levert een 3D profiel op van de bodem. En zo weten ook de hulpdiensten perfect hoe diep het is in welke zone van de put. En dat kan zeer belangrijk zijn bij een reddingsoperatie bijvoorbeeld.
 
 

Groen Ekeren - Muisbroek (01/08/2020)


Groen Ekeren
Bron: Groen Ekeren
Al zo'n slordige veertig jaar komt Rudi duiken in de Grote Put van het Muisbroek. De erevoorzitter van duikersorganisatie AVOS kent het water dan ook door en door.
 
De noordkant van de Grote Put is exact een kilometer lang. De put is 5 tot 6 meter diep, maar in het midden is er een rechte afgraving. Je gaat daar plots naar 12 tot maximum 20 meter diepte. Dat maakt het voor ons - duikers - aantrekkelijk, maar tegelijk maakt dat zwemmen erg gevaarlijk. Het diepste punt vinden, is als duiker ook niet zo evident.
 
In de verticaal afgegraven wanden zie je de fossiele schelpen in sedimentlagen van eeuwen. Er zijn heel weinig zoetwaterplassen in België die zo'n diverse fauna en flora aanbieden. Hier zwemmen snoeken, snoekbaarzen en grote karpers. De waterkwaliteit is uitstekend. Het water is meestal helder. Wij hebben zichtbaarheden tot zo'n 10 meter, maar als je pech hebt, zie je niets.
 
 

Hippocampus 277 - Het AVOS-logo in een nieuw jasje (01/02/2020)


In 1968 belegden de Antwerpse clubs, AKO, Amphora, kortingenweb, Aquanauten, CVD, GOA en The Frogmen, een eerste contactvergadering. Het was de bedoeling de krachten te bundelen op de Algemene Vergadering van BEFOS om een Antwerpenaar in de Raad van Bestuur te krijgen. Een eerste resultaat was dat Jos Hollenfeltz en Paul Darmont de bestuursvergaderingen mochten bijwonen. Hoewel de naam nog niet bestond, was dit het begin van een betere samenwerking onder de Antwerpse clubs, dus het begin van AVOS.
 
Gedurende een voetbalmatch tussen twee Antwerpse clubs, werd iemand zwaar gewond en daarvoor werd een benefiet georganiseerd. In november 1971 werd er opnieuw vergaderd door de Antwerpse clubs, in het oude clubhuis van Amphora in de Markgravelei. Op die vergadering werd beslist iets blijvends op te richten als Antwerps overlegorgaan. Het werd de 'Antwerpse Verstandhouding voor Onderwater Sport'. Piet De Kaey zorgde voor het eerste echt AVOS-briefpapier met logo.
 
 

Hippocampus 270 - Nazomerduiken in de put van Ekeren (01/10/2018)


De vakantie zit erop! Na een uitzonderlijke zomer waarin we graag noord- of zuidwaarts trokken voor een duikje, is het vandaag weer 'business as usual'. Er mag weer gewerkt worden. Voor wie toch nog even de tijd vindt, is er hier kortbij een duikplaats die vandaag met stip genoteerd staat. Vlak aan de ring rond Antwerpen ligt de Put van Ekeren waar je het hele jaar door terecht kunt om te duiken. Tijdens de nazomer wordt deze locatie echter enkele weken extra boeiend en dit nog het meest gedurende een duikje bij valavond! Morgen na het werk bijvoorbeeld!
 
Domein Muisbroek, beter bekend als de Put van Ekeren… wie deed hier geen doopduik of sleepte hier geen slachtoffer voor zijn proef B3, C3 of D3? Inderdaad, Ekeren is de geschikte plaats om alleen met je buddy-instructeur nog snel even dat éne proefje af te leggen. Tenminste, als er niet te veel moet gestegen worden natuurlijk, want de Put is niet echt diep. Het is hier eveneens perfect om een groter duikevenement te organiseren dankzij de toegankelijkheid en de ruime parking of gewoon om te spoelen op de terugweg van Holland...
 
 

Hippocampus 268 - Mijn buddy - De 3D-videograaf (01/04/2018)


'Mijn buddy' van vandaag, Ben van Asselt, combineert onderwaterfilmen met een passie voor wrakken en daardoor zou je verwachten dat we ergens aan een slipway afgesproken hadden. Maar nee, geen rendez-vous op een plaats met zicht op zee maar wel op de bijna lege parking van de Put van Ekeren. We gaan er samen op zoek naar het beeld 'de buddy's' om er een film van te maken. Wat is het verband tussen onze duik in zoet water en zijn dobberen op de Noordzee?
 
Ik ben als eerste op de plaats van afspraak. Een beetje gepland, want zo krijg ik de kans mijn materiaal klaar te maken voor Ben de parking komt oprijden. Het is immers gemakkelijker iemand te interviewen en te fotograferen als je zelf je materiaal niet meer moet manipuleren. Ik profiteer van mijn extra tijd om even in zijn duikbak te gluren. In deze netjes geordende bak ontdek ik een grote camera, een zware videolamp en allerlei items die handig van pas komen bij Noordzeeduiken. De grootte van zijn vinnen duidt op een trage duiker. Gelukkig.
 
 

Hippocampus 261 - Extra inzet AVOS (01/12/2016)


Ieder jaar opnieuw sloven instructeurs zich uit om hun kennis en ervaring aan de kandidaten over te brengen. Vanaf dit jaar levert AVOS extra inspanningen voor alle kandidaten 2*Instructeur.
 
Naar jaarlijkse gewoonte licht Koen Van Dijck, 3*Instructeur en Algemene Duikverantwoordelijke van AVOS, tijdens een infoavond voor de kandidaten 2*Instructeur, toe wat het betekent en welke inspanningen er nodig zijn om deze titel te behalen.
 
Door deze nuchtere kijk kunnen de kandidaten uitmaken of ze al dan niet deze stap gaan zetten. Wat mij is bijgebleven is, dat het een uitdaging is niet alleen op duikgebied – want duiken kunnen we wel allemaal op dit niveau – maar vooral een uitdaging voor jezelf. Ben ik ambitieus want hierna kan ik nog maar één hogere titel behalen? Kan ik een teleurstelling verwerken want ik steek hier mijn nek uit en iedereen zal het weten? Sta ik sterk genoeg in mijn schoenen want ik meet mezelf met de besten? Ben ik hier op voorbereid?
 
 

Hippocampus 257 - Pre-pre-stage AVOS/OVOS (01/02/2016)


Traditioneel is de pre-pre-Stage die gezamenlijk door AVOS en OVOS georganiseerd wordt in september, als het ware de 'officiële' voorbereidende bootduik vóór de Zeestage.
 
Tijdens deze duik, die voor alle kandidaten 2*Instructeur georganiseerd wordt, zijn het meestal de kandidaten 3*Instructeur die de organisatie van deze opleidingsdag in goede banen leiden. Het staat elke kandidaat vrij om deel te nemen. Tijdens deze bootduik wordt er gedoken op de Grevelingen. Niet echt de ideale duikplaats om reddingen te oefenen, maar daar leggen we de focus niet. De tafelgesprekken zijn leerzaam en tijdens de duiken kan er soms nog iets bijgeschaafd worden. De nadruk van deze pre-pre-Stage ligt echter meer op het gewoon worden van de stress die er heerst op een overladen boot duikers. Het is even wennen. Er komt heel wat bij zien: het veiligheidsmateriaal aan boord brengen, plaatsindeling op de boot, algemene briefing, individuele briefing voor je duikploeg, controle duikmateriaal, enz.
 
 

Hippocampus 253 - Rudy Baert - 18 jaar AVOS-voorzitter (01/04/2015)


In 1996 verkeerde AVOS in een crisissituatie. AVOS bestond dan wel al 25 jaar, maar de enige activiteiten waren het AVOS-bal en de Noordzeerally. Die waren zeker succesrijk, maar het eigenlijke duiken en de duikopleiding kwamen bijna niet aan bod.
 
Willy van der Plas, Jacques Limpens, Herwig Van Cotthem en Rudi Baert namen het initiatief om aan AVOS een nieuw elan te geven met nieuwe statuten en een nieuw bestuur en … een nieuwe voorzitter: Rudi Baert. Het zogenaamde 'nouveau régime' trad aan.
 
Jacques Limpens is jarenlang dé AVOS-secretaris geweest en heeft dus intens met Rudi samengewerkt. Jacques is de ideale ooggetuige en hij vertolkte het zo: "Onder het beleid van Rudi en zijn ploeg groeide AVOS uit tot wat het nu is: een verstandhouding van 47 duikclubs, de grootste regionale organisatie binnen de schoot van NELOS.
 
 

Hippocampus 250 - Fraude met Muisbroekvergunningen (01/10/2014)


Recent werd ons een geval gemeld van fraude met Muisbroekvergunningen (Put van Ekeren).
 
Blijkbaar gaan sommigen in hun winstbejag zover dat zij aan 'klanten' aanbieden om in hun plaats vergunningen aan te vragen. Het ontvangen bedrag (dat trouwens op geen enkele manier conform is aan enige officiële vergunningsformule vermeld op de AVOS website) wordt van de gedupeerde duiker geïncasseerd. Vanzelfsprekend ontvangt AVOS geen aanvraag noch het bijhorende bedrag.
 
Hoewel het gemelde geval geen NELOS-lid betreft, houden wij er toch aan alle NELOS-duikers te waarschuwen. Het gaat hier om oplichting in de strikte zin van het woord, niet meer noch minder. Ons inziens moet dit krachtig worden geweerd uit de duikende gemeenschap.
 
 

Hippocampus 238 - Jacques Limpens - 30 jaar AVOS-secretaris (01/04/2012)


In het verslag van de AVOS-vergadering van 28 januari 1982 werd laconiek vermeld dat Jacques Limpens het permanent AVOS-secretariaat zou bemannen. Dat verslag had Jacques natuurlijk zelf gemaakt. Hij zou dat nog gedurende 30 jaar doen ...
 
Maar na 30 jaar vond Jacques het welletjes en hij ruimde plaats voor twee (!) nieuwe secretarissen.
 
Het beëindigen van zulk een carrière kon niet ongemerkt voorbij gaan. Dat moest gevierd worden. Alzo gebeurde na de jaarlijkse AVOS-vergadering. Voorzitter Rudi Baert bracht de kwaliteiten van Jacques naar voor: zijn zin voor detail, zijn scherpe pen, zijn archivarisch geheugen, zijn toewijding en onvoorwaardelijk engagement en vooral het volledig ondergeschikt maken van zijn ego aan het doel en het resultaat. Het rijke bilan van Jacques’ AVOS-activiteiten werd door Wim Van Doeselaer belicht: organisatie van AVOS-bals, Noordzeerally’s, Algemene Vergaderingen van BEFOS en NELOS, duiktentoonstelling in Grand Bazar, beheer van de vergunningen voor Muisbroek, redactie van het ‘AVOS-Nieuws’, de AVOS-Jeugdduikclub … overal was Jacques present.
 
 

Hippocampus 231 - Voorbereiding Zeestage Boulouris 2010 (01/12/2010)


Met een parafrase zou men kunnen zeggen: een voorbereid duiker is er twee waard. Deze spreuk indachtig organiseerden de regionale AVOS en OVOS gezamenlijk de 14e editie van een pre-pre-Zeestage ter voorbereiding van kandidaten 2* en 3*Instructeurs op het echte werk te Boulouris. De kandidaten van alle NELOS-clubs werden hierop uitgenodigd..
 
Zondag 26 september 2010 D-day. Onder een dreigende wolkenlucht verzamelde in de vroege ochtend een massa kaderleden en kandidaten in de jachthaven van Bruinisse aan het Grevelingenmeer. Met een vijftigtal waren ze op de afspraak en er kon dan ook tijdig met man/vrouw en macht begonnen worden aan de inscheping van de imposante hoeveelheid duik- en reanimatiemateriaal op het binnenschip Sjarina. Twee RIB’s met bemanning en dokter waren present voor de veiligheid..
Na een algemene briefing door John Maes en Koen Van Dyck werd de verdere organisatie toevertrouwd aan Lars Putteneers, Anjes Daems en Erwin Van Reusel, allen kandidaten 3*Instructeur. Tijdens het koers zetten naar de duikplaats kon iedereen aanschuiven voor het ontbijt aangeboden door Green Force. Het echte werk kon toen beginnen.
 
 

Hippocampus 214 - Nieuwe duiktrap in Muisbroek (01/06/2007)


De oude steiger in recreatiedomein Muisbroek, beter gekend als de Put van Ekeren, is vervangen door een degelijk duiktrap.
 
Na een maandenlange administratieve lijdensweg is AVOS er in geslaagd de nodige toelating van de stad Antwerpen en een stedenbouwkundige vergunning te bekomen voor het uitvoeren van verbeteringswerken aan de infrastructuur.
 
Onze mindervalide duikers beschikken nu over de lang verwachte aangepaste brede trap die hen zal toelaten op een veilige manier in en uit het water te komen. De vervallen en vieze vlotsteiger is van geen nut meer en werd afgevoerd naar de sloop. In de planning zit verder nog het plaatsen van twee trappen nabij de vaste steiger om het verlaten van het water te vergemakkelijken en oeverbeschadiging te vermijden. Dit gebeurde begin mei 2007.