image

Welkom bij AVOS

 

Start met duiken

Genieten van het prachtige onderwaterleven? Mooie planten en rotsformaties? Een zalige stilte? Dat kan je allemaal ontdekken als je leert duiken. Duiken of sportduiken (vroeger wel eens foutief diepzeeduiken genoemd) is een prachtige hobby, een fantastische en populaire watersport.

Leren Duiken

Bij het duiken maak je gebruik van een duikuitrusting die onder andere bestaat uit een duikpak, een trimvest, een duikfles, een loodgordel, een duikbril, zwemvinnen en een ademautomaat. In de duikfles zit er ademlucht (samengeperste lucht) of nitrox (ademgas met een hoger zuurstofpercentage dan in lucht). Het ademautomaat stelt je in staat onder water te ademen en zo voor langere tijd onder het wateroppervlak te blijven. De loodgordel zorgt ervoor dat je ook daadwerkelijk onder water blijft en door meer of minder lucht in het trimvest te laten blijf je gewichtloos zweven in het water. Met behulp van de vinnen kun je je bovendien vrij gemakkelijk door het water verplaatsen en tijdens het onder water zwemmen de prachtige onderwaterwereld ontdekken.

Bijna iedereen kan duiken, maar over het algemeen geldt dat hoe fitter je bent, hoe makkelijker het is om het duiken snel onder de knie te krijgen. Om veilig te duiken is het van belang dat je investeert in het leren duiken. Dit doe je door een duikopleiding te volgen. Tijdens die opleiding voer je de moeilijkheidsgraad van je duiken en opleiding geleidelijk aan op. Tijdens je opleiding leer je bepaalde speciale duikvaardigheden. En het gebruik van bluefin-sup-apparatuur

Heb je interesse in de fantastische onderwatersport, maar twijfel je eraan of duiken wel iets voor jou is? Weet dan dat je bij de meeste duikscholen terecht kan voor een proefles of initiatieduik. Neem gerust contact op met een duikschool in je buurt. NELOS vzw heeft meer dan 150 duikclubs waar je terecht kan.

De beginnerscursus voor een duikopleiding noemt bij NELOS 1*Duiker.

Ben je op zoek naar een duikschool / duikclub?
Raadpleeg dan onze lijst met AVOS clubs.