image

Plan van de beelden

 


3D Modellen

 
Ben van Asselt
Ben van Asselt

Hieronder vind je de 3D modellen van de beelden die je kan aantreffen in de Put van Ekeren, deze 3D modellen werden gemaakt door Ben van Asselt. Ben combineert onderwaterfilmen met een passie voor wrakken. In de put van Ekeren heeft Ben de beelden gefilmd met als doel een oefening voor het grote werk om wrakken in detail in beeld te brengen. Deze oefening is echter een heel geslaagd project geworden waardoor ook niet-duikers eens de beelden kunnen bekijken zonder te water te moeten gaan. Het modelleren van voorwerpen a.d.h.v. driedimentionale video maakt onderzoek mogelijk zonder je onder water te bevinden. Door middel van 3D-videos kunnen maritieme archeologen wrakken onderzoeken zonder rekening te dienen te houden met luchtverbruik en decompressietrappen.
(bron: NELOS Hippocampus 268 - Mijn buddy)

 

Amphora Standbeeld (Verdwenen)

Joppe
Joppe

Duikclub Amphora stond mee aan de wieg toen AVOS opgericht werd. Naar aanleiding van het 40-jarig bestaan van Amphora (1966-2006), werd met de goedkeuring van AVOS een beeld afgezonken in de put van Ekeren. Het beeld is gesigneerd met de naam 'Joppe', een pseudoniem voor André De Bruyn. Het beeld is ontworpen en gesmeed door André, een kunstsmid en een gewezen lid van Amphora.

De betekenis die Joppe in het monument heeft trachten te leggen is als volgt: de plaat waar de naam Amphora in uitgesneden is stelt een amfoor voor en de link naar de club is vrij evident. De kleine ringen rond de amfoor symboliseren nieuwe leden die opgeleid worden door de club. De grote ringen staan dan weer symbool voor de leden die zijn doorgegroeid tot monitor, instructeur, bestuurslid, organisator en die zich inzetten om nieuwe leden op te leiden en te begeleiden. Het geheel heeft de vorm van een doopvontschelp en stelt de club voor die deze nieuwe en oude leden omarmt en zo één grote familie vormt.

Dit beeld werd gevandaliseerd en vervolgens gestolen uit de put van Ekeren.

 

Buddies

Joppe
Monique

In 1999 maakte beeldhouwster Monique Donckers het beeld ‘Buddy’ en schonk het aan duikclub ‘Antwerp Wet Wheels’, ter gelegenheid van haar 5-jarig bestaan.

‘Wet Wheels’ zijn duikscholen voor fysiek gehandicapten en hun begeleiders. In de duiksport gebruikt men de term ‘buddy’ voor de persoon waarmee je onder water duikt. Gehandicapte duikers hebben steeds twee begeleiders, twee buddy’s. Vandaar de drie gezichten van het beeld.

Het beeld werd, met toestemming van AVOS, plechtig afgezonken door het team van wijlen Louis Lathouwers, de toenmalige verantwoordelijke van het Interventieteam van de Antwerpse Brandweer. De put van Ekeren is zeer toegankelijkheid en maakt het mogelijk dat vrijwel iedere duiker het beeld kan bewonderen.

Nadat het beeld door vandalen werd vernield, was Monique Donckers bereid om een nieuwe versie te beeldhouwen. In april 2004 kreeg dit beeld een plaats in de put van Ekeren. Om vandalen te ontmoedigen ditmaal met een zwaardere sokkel.

 

Buste