image

AVOS in het nieuws

 

Hippocampus 284 - De Put van Ekeren


Een stukje geschiedenis over het ontstaan van de 'Put van Ekeren', een duikplaats waar velen hebben leren duiken.

Het 'Recreatiedomein Muisbroek', beter gekend als de 'Put van Ekeren' ligt dicht bij de stad Antwerpen, in het midden van een drukke wereldhaven. Het is een uniek stukje prachtige natuur, waar het zalig verpozen is. De twee vijvers werden gegraven voor de aanleg van het vormingsstation Antwerpen-Noord van de Belgische Spoorwegen. Ze herbergen nu een groot aantal inheemse vissoorten en zijn een rustplaats voor waterwild en trekvogels.

De 'Put van Ekeren' is een ideale plaats om te leren duiken. In dit artikel behandelen we enkele aspecten die betrekking hebben op de geschiedenis van de 'Put'.

Tot na de Tweede Wereldoorlog strekten zich natte poldergebieden uit ten noorden van Antwerpen, zowel op de linker- als op de rechteroever van de Schelde. Op het stadhuis van Antwerpen hangt een schilderij uit 1596, met een zicht op de polders ten noorden van de stad. Dit schilderij toont een laag gelegen, waterrijk landschap dat doorsneden wordt door geulen en kreken.

Lees het volledig artikel ...
 

Hippocampus 282 - De cenote van Ekeren


Tijdens de wedstrijddagen van het Open Belgisch Kampioenschap onderwaterfotografie en -videografie dat plaatsvond in september 2020 deden er geruchten de ronde dat er zich in de Put van Ekeren een grot bevond. We hadden hier nog nooit over gehoord en nieuwsgierig als we waren, gingen we op zoek naar die plek.

Het Open Belgisch Kampioenschap wordt normaal gesproken opgesplitst in twee periodes, eentje in het voorjaar en de tweede in het najaar met een zoet- en zoutwatergedeelte. Het afgelopen jaar (2020) kon dit echter niet zo doorgaan wegens de coronamaatregelen. Uiteindelijk werd er door de organisatie beslist om de wedstrijd in één aaneensluitende periode van negen dagen te laten plaatsvinden in september, waarbij de deelnemers zelf konden kiezen of ze in het zoete en/of zoute water wilden springen. Er waren vijf categorieën: close-up/macro, visportret, groothoek met en zonder model en thema. Het thema was 'Mens en natuur: de invloed van de mens op het onderwaterleven'.

Lees het volledig artikel ...
 

Hippocampus 282 - AVOS heeft een nieuwe voorzitter


Na 5 jaar geeft Tijl Ooms de fakkel door aan Koen Van Dyck, de vroegere Algemeen Duikverantwoordelijke van AVOS, beter gekend als de instructeur met de pijp. We laten hem graag aan het woord.

Hippo: Dag Koen, hoe is duiken je hobby geworden?
Koen: Ik ben altijd gefascineerd geweest door de films van Cousteau en dat heeft mijn interesse gewekt. Ik heb wel even moeten wachten om met duiken te beginnen, want ik heb eerst mijn legerdienst gedaan. Ik won informatie in en één uitspraak is me steeds bijgebleven: "Wil je het snel kunnen of wil je het goed kunnen? Goed? Dan moet je bij CMAS zijn". Zo ben ik in 1993 terecht gekomen bij de Wilrijkse Duikschool, waar ik nog steeds lid ben.

Hippo: Hoe ben je bij AVOS terechtgekomen?
Koen: Ik ben altijd een clubman geweest, maar dan neem je deel aan de 2*Zeestage en merk je dat er achter de club een hele federatie staat, namelijk NELOS. Het is ook na die Stage dat ze me gevraagd hebben om mij in te zetten voor AVOS.

Lees het volledig artikel ...
 

Hoe zou de bodem van de Ekerse putten eruitzien?


Groen Ekeren
Bron: ATV Nieuws
Iets anders nu. Hoe diep is de put van Ekeren? En is die aan de ene kant even diep dan aan de andere kant?

Daar willen duikers al lang eens een antwoord op hebben, de put is namelijk bijzonder geliefd bij duikers.

Duikclub "De Otters" nam het initiatief, hun leden komen hier vaak duiken en de club stelde zelf voor van de put eens helemaal te scannen.

Het scannen levert een 3D profiel op van de bodem. En zo weten ook de hulpdiensten perfect hoe diep het is in welke zone van de put. En dat kan zeer belangrijk zijn bij een reddingsoperatie bijvoorbeeld.

Bekijk de ATV reportage ...
 

Groen Ekeren - Muisbroek


Groen Ekeren
Bron: Groen Ekeren
Al zo'n slordige veertig jaar komt Rudi duiken in de Grote Put van het Muisbroek. De erevoorzitter van duikersorganisatie AVOS kent het water dan ook door en door.

De noordkant van de Grote Put is exact een kilometer lang. De put is 5 tot 6 meter diep, maar in het midden is er een rechte afgraving. Je gaat daar plots naar 12 tot maximum 20 meter diepte. Dat maakt het voor ons - duikers - aantrekkelijk, maar tegelijk maakt dat zwemmen erg gevaarlijk. Het diepste punt vinden, is als duiker ook niet zo evident.

In de verticaal afgegraven wanden zie je de fossiele schelpen in sedimentlagen van eeuwen. Er zijn heel weinig zoetwaterplassen in België die zo'n diverse fauna en flora aanbieden. Hier zwemmen snoeken, snoekbaarzen en grote karpers. De waterkwaliteit is uitstekend. Het water is meestal helder. Wij hebben zichtbaarheden tot zo'n 10 meter, maar als je pech hebt, zie je niets.

Lees het volledig artikel ...
 

Hippocampus 277 - Het AVOS-logo in een nieuw jasje


In 1968 belegden de Antwerpse clubs, AKO, Amphora, Aquanauten, CVD, GOA en The Frogmen, een eerste contactvergadering. Het was de bedoeling de krachten te bundelen op de Algemene Vergadering van BEFOS om een Antwerpenaar in de Raad van Bestuur te krijgen. Een eerste resultaat was dat Jos Hollenfeltz en Paul Darmont de bestuursvergaderingen mochten bijwonen. Hoewel de naam nog niet bestond, was dit het begin van een betere samenwerking onder de Antwerpse clubs, dus het begin van AVOS.

Gedurende een voetbalmatch tussen twee Antwerpse clubs, werd iemand zwaar gewond en daarvoor werd een benefiet georganiseerd. In november 1971 werd er opnieuw vergaderd door de Antwerpse clubs, in het oude clubhuis van Amphora in de Markgravelei. Op die vergadering werd beslist iets blijvends op te richten als Antwerps overlegorgaan. Het werd de 'Antwerpse Verstandhouding voor Onderwater Sport'. Piet De Kaey zorgde voor het eerste echt AVOS-briefpapier met logo.

Lees het volledig artikel ...
 

Hippocampus 270 - Nazomerduiken in de put van Ekeren


De vakantie zit erop! Na een uitzonderlijke zomer waarin we graag noord- of zuidwaarts trokken voor een duikje, is het vandaag weer 'business as usual'. Er mag weer gewerkt worden. Voor wie toch nog even de tijd vindt, is er hier kortbij een duikplaats die vandaag met stip genoteerd staat. Vlak aan de ring rond Antwerpen ligt de Put van Ekeren waar je het hele jaar door terecht kunt om te duiken. Tijdens de nazomer wordt deze locatie echter enkele weken extra boeiend en dit nog het meest gedurende een duikje bij valavond! Morgen na het werk bijvoorbeeld!

Domein Muisbroek, beter bekend als de Put van Ekeren… wie deed hier geen doopduik of sleepte hier geen slachtoffer voor zijn proef B3, C3 of D3? Inderdaad, Ekeren is de geschikte plaats om alleen met je buddy-instructeur nog snel even dat éne proefje af te leggen. Tenminste, als er niet te veel moet gestegen worden natuurlijk, want de Put is niet echt diep. Het is hier eveneens perfect om een groter duikevenement te organiseren dankzij de toegankelijkheid en de ruime parking of gewoon om te spoelen op de terugweg van Holland.

Lees het volledig artikel ...
 

Hippocampus 268 - Mijn buddy - De 3D-videograaf


'Mijn buddy' van vandaag, Ben van Asselt, combineert onderwaterfilmen met een passie voor wrakken en daardoor zou je verwachten dat we ergens aan een slipway afgesproken hadden. Maar nee, geen rendez-vous op een plaats met zicht op zee maar wel op de bijna lege parking van de Put van Ekeren. We gaan er samen op zoek naar het beeld 'de buddy's' om er een film van te maken. Wat is het verband tussen onze duik in zoet water en zijn dobberen op de Noordzee?

Ik ben als eerste op de plaats van afspraak. Een beetje gepland, want zo krijg ik de kans mijn materiaal klaar te maken voor Ben de parking komt oprijden. Het is immers gemakkelijker iemand te interviewen en te fotograferen als je zelf je materiaal niet meer moet manipuleren. Ik profiteer van mijn extra tijd om even in zijn duikbak te gluren. In deze netjes geordende bak ontdek ik een grote camera, een zware videolamp en allerlei items die handig van pas komen bij Noordzeeduiken. De grootte van zijn vinnen duidt op een trage duiker. Gelukkig.

Lees het volledig artikel ...
 

Hippocampus 261 - Extra inzet AVOS


Ieder jaar opnieuw sloven instructeurs zich uit om hun kennis en ervaring aan de kandidaten over te brengen. Vanaf dit jaar levert AVOS extra inspanningen voor alle kandidaten 2*Instructeur.

Naar jaarlijkse gewoonte licht Koen Van Dijck, 3*Instructeur en Algemene Duikverantwoordelijke van AVOS, tijdens een infoavond voor de kandidaten 2*Instructeur, toe wat het betekent en welke inspanningen er nodig zijn om deze titel te behalen.

Door deze nuchtere kijk kunnen de kandidaten uitmaken of ze al dan niet deze stap gaan zetten. Wat mij is bijgebleven is, dat het een uitdaging is niet alleen op duikgebied – want duiken kunnen we wel allemaal op dit niveau – maar vooral een uitdaging voor jezelf. Ben ik ambitieus want hierna kan ik nog maar één hogere titel behalen? Kan ik een teleurstelling verwerken want ik steek hier mijn nek uit en iedereen zal het weten? Sta ik sterk genoeg in mijn schoenen want ik meet mezelf met de besten? Ben ik hier op voorbereid?

Lees het volledig artikel ...
 

Hippocampus 257 - Pre-pre-stage AVOS/OVOS


Traditioneel is de pre-pre-Stage die gezamenlijk door AVOS en OVOS georganiseerd wordt in september, als het ware de 'officiële' voorbereidende bootduik vóór de Zeestage.

Tijdens deze duik, die voor alle kandidaten 2*Instructeur georganiseerd wordt, zijn het meestal de kandidaten 3*Instructeur die de organisatie van deze opleidingsdag in goede banen leiden. Het staat elke kandidaat vrij om deel te nemen. Tijdens deze bootduik wordt er gedoken op de Grevelingen. Niet echt de ideale duikplaats om reddingen te oefenen, maar daar leggen we de focus niet. De tafelgesprekken zijn leerzaam en tijdens de duiken kan er soms nog iets bijgeschaafd worden. De nadruk van deze pre-pre-Stage ligt echter meer op het gewoon worden van de stress die er heerst op een overladen boot duikers. Het is even wennen. Er komt heel wat bij zien: het veiligheidsmateriaal aan boord brengen, plaatsindeling op de boot, algemene briefing, individuele briefing voor je duikploeg, controle duikmateriaal, enz.

Lees het volledig artikel ...
 

Hippocampus 253 - Rudy Baert - 18 jaar AVOS-voorzitter


In 1996 verkeerde AVOS in een crisissituatie. AVOS bestond dan wel al 25 jaar, maar de enige activiteiten waren het AVOS-bal en de Noordzeerally. Die waren zeker succesrijk, maar het eigenlijke duiken en de duikopleiding kwamen bijna niet aan bod.

Willy van der Plas, Jacques Limpens, Herwig Van Cotthem en Rudi Baert namen het initiatief om aan AVOS een nieuw elan te geven met nieuwe statuten en een nieuw bestuur en … een nieuwe voorzitter: Rudi Baert. Het zogenaamde 'nouveau régime' trad aan.

Jacques Limpens is jarenlang dé AVOS-secretaris geweest en heeft dus intens met Rudi samengewerkt. Jacques is de ideale ooggetuige en hij vertolkte het zo: "Onder het beleid van Rudi en zijn ploeg groeide AVOS uit tot wat het nu is: een verstandhouding van 47 duikclubs, de grootste regionale organisatie binnen de schoot van NELOS.

Lees het volledig artikel ...
 

Hippocampus 250 - Fraude met Muisbroekvergunningen


Recent werd ons een geval gemeld van fraude met Muisbroekvergunningen (Put van Ekeren).

Blijkbaar gaan sommigen in hun winstbejag zover dat zij aan 'klanten' aanbieden om in hun plaats vergunningen aan te vragen. Het ontvangen bedrag (dat trouwens op geen enkele manier conform is aan enige officiële vergunningsformule vermeld op de AVOS website) wordt van de gedupeerde duiker geïncasseerd. Vanzelfsprekend ontvangt AVOS geen aanvraag noch het bijhorende bedrag.

Hoewel het gemelde geval geen NELOS-lid betreft, houden wij er toch aan alle NELOS-duikers te waarschuwen. Het gaat hier om oplichting in de strikte zin van het woord, niet meer noch minder. Ons inziens moet dit krachtig worden geweerd uit de duikende gemeenschap.

Lees het volledig artikel ...
 

Hippocampus 238 - Jacques Limpens - 30 jaar AVOS-secretaris


In het verslag van de AVOS-vergadering van 28 januari 1982 werd laconiek vermeld dat Jacques Limpens het permanent AVOS-secretariaat zou bemannen. Dat verslag had Jacques natuurlijk zelf gemaakt. Hij zou dat nog gedurende 30 jaar doen ...

Maar na 30 jaar vond Jacques het welletjes en hij ruimde plaats voor twee (!) nieuwe secretarissen.

Het beëindigen van zulk een carrière kon niet ongemerkt voorbij gaan. Dat moest gevierd worden. Alzo gebeurde na de jaarlijkse AVOS-vergadering. Voorzitter Rudi Baert bracht de kwaliteiten van Jacques naar voor: zijn zin voor detail, zijn scherpe pen, zijn archivarisch geheugen, zijn toewijding en onvoorwaardelijk engagement en vooral het volledig ondergeschikt maken van zijn ego aan het doel en het resultaat. Het rijke bilan van Jacques’ AVOS-activiteiten werd door Wim Van Doeselaer belicht: organisatie van AVOS-bals, Noordzeerally’s, Algemene Vergaderingen van BEFOS en NELOS, duiktentoonstelling in Grand Bazar, beheer van de vergunningen voor Muisbroek, redactie van het ‘AVOS-Nieuws’, de AVOS-Jeugdduikclub … overal was Jacques present.

Lees het volledig artikel ...
 

Hippocampus 231 - Voorbereiding Zeestage Boulouris 2010


Met een parafrase zou men kunnen zeggen: een voorbereid duiker is er twee waard. Deze spreuk indachtig organiseerden de regionale AVOS en OVOS gezamenlijk de 14e editie van een pre-pre-Zeestage ter voorbereiding van kandidaten 2* en 3*Instructeurs op het echte werk te Boulouris. De kandidaten van alle NELOS-clubs werden hierop uitgenodigd.

Zondag 26 september 2010 D-day. Onder een dreigende wolkenlucht verzamelde in de vroege ochtend een massa kaderleden en kandidaten in de jachthaven van Bruinisse aan het Grevelingenmeer. Met een vijftigtal waren ze op de afspraak en er kon dan ook tijdig met man/vrouw en macht begonnen worden aan de inscheping van de imposante hoeveelheid duik- en reanimatiemateriaal op het binnenschip Sjarina. Twee RIB’s met bemanning en dokter waren present voor de veiligheid.
Na een algemene briefing door John Maes en Koen Van Dyck werd de verdere organisatie toevertrouwd aan Lars Putteneers, Anjes Daems en Erwin Van Reusel, allen kandidaten 3*Instructeur. Tijdens het koers zetten naar de duikplaats kon iedereen aanschuiven voor het ontbijt aangeboden door Green Force. Het echte werk kon toen beginnen.

Lees het volledig artikel ...
 

Hippocampus 214 - Nieuwe duiktrap in Muisbroek


De oude steiger in recreatiedomein Muisbroek, beter gekend als de Put van Ekeren, is vervangen door een degelijk duiktrap.

Na een maandenlange administratieve lijdensweg is AVOS er in geslaagd de nodige toelating van de stad Antwerpen en een stedenbouwkundige vergunning te bekomen voor het uitvoeren van verbeteringswerken aan de infrastructuur.

Onze mindervalide duikers beschikken nu over de lang verwachte aangepaste brede trap die hen zal toelaten op een veilige manier in en uit het water te komen. De vervallen en vieze vlotsteiger is van geen nut meer en werd afgevoerd naar de sloop. In de planning zit verder nog het plaatsen van twee trappen nabij de vaste steiger om het verlaten van het water te vergemakkelijken en oeverbeschadiging te vermijden. Dit gebeurde begin mei 2007..

Lees het volledig artikel ...